Vi är PK DATA

Hjärta och innovation från Högsäter

År 1993 startade Peter och Kenneth Olsson PK Data, där P står för Peter och K för Kenneth. Målet var att användarna snabbt och enkelt skulle kunna skapa elritningar på datorn. Med vår erfarenhet och unika branschkunskap vet vi vad som krävs för att skapa en riktigt bra produkt. Idag använder tusentals svenskar PK Datas program.

PK Data är ett familjeföretag. Kanske är det just därför vi lägger ner själ och hjärta i produkterna. Vi uppskattar att ha ett nära samarbete med våra kunder.

Vår story - tidslinje

1993

Snabbare än papper och penna

Året var 1993 och Mats på Lane EL hade ett CAD-program, men använde det inte. Han klippte ut egna symboler, tejpade upp dom på ett stort papper och skrev förklarande texter för hand. Eftersom kunden krävde CAD-ritat så satt hans fru på kvällar och helger och ritade rent på datorn.

När Peter förklarade att Mats kunde göra ritningarna direkt på datorn, så skrattade Mats och sa att det tar alldeles för lång tid. Bara några månader senare hade Peter och Kenneth skapat ett program som gjorde hans ritningar betydligt snabbare än med papper och penna!

1993
2003

Ryktet sprider sig

I början av 2000-talet har projektet växt, vilket gör att Kenneth och Peter står inför ett vägval. Antingen får de lägga ner eller satsa på att marknadsföra produkten, och på så sätt etablera sig på allvar. Trots en liten budget så valde de att boka en monter på Elfack år 2003.

Efter en timme på mässan hade fortfarande ingen kommit till montern. Kenneth började tro att resan var slut och att de skulle behöva lägga ner redan samma vecka. Snart kom dock några besökare, och ryktet började sprida sig på mässan. Det började bokstavligen välla in folk i montern och långa köer bildades för att få se hur programmet fungerade.

Strax började beställningarna komma in, och när montern packades ihop hade de redan sålt för mer än vad mässan kostade.

2003
2005

Fortsatt utveckling med automatritning

Programmen utvecklas hela tiden. En avgörande förändring kom 2005, då Peter tillsammans med en kund kom på hur man kunde lägga till automatritning till programmet FastEL. FastEL AutoRit var fött. Sveriges snabbaste elritningsprogram kunde nu minska konstruktionstiden med upp till 80%! FastEL AutoRit finns idag i FastEL Produktion och är så effektiv att många företag använder den redan på offertstadiet.

2005
Nutid och framtid

Idag finns två huvudsakliga program, EasyEL och FastEL. FastEL är delvis automatiserat och riktar sig till dig som vill effektivisera ditt arbete, medan EasyEL är mycket lätt att använda. Produkterna används av företag som vill förenkla och snabba på sitt arbete, men är även populärt på skolor och används i olika typer av utbildningar.

I och med att det är samma personer som har utvecklat programmen som står för supporten, så justeras programmet hela tiden utefter kundernas återkoppling. PK Data växer hela tiden med kundernas behov.

Nutid och framtid